עריכת צוואה
עו"ד יוסף דיין מומחה בדיני צוואה וירושה על כל היבטיהם לרבות עריכת צוואות מורכבות, הגשת בקשות לצו ירושה או צו קיום צוואה, התנגדות לקיום צוואות וניהול הליכים משפטיים בנושא סכסוכי ירושה. בנוסף, מוסמך עו"ד יוסף דיין לערוך צוואה בפני נוטריון.
כתיבת צוואה
צוואה הינה ביטוי בעל פה או בכתב בה מפורטים רצונותיו של המצווה באשר יעשה בהונו ורכושו לאחר פטירתו – הצוואה יכולה לקבוע את יורשיו של המצווה את החלק שיקבל כל יורש מעזבונו ואת מנגנון חלוקת העזבון. ישנן מספר סוגי צוואות ובכלל זה:
- צוואה בעל פה.
- צוואה בעדים.
- צוואה בפני רשות (צוואה נוטריונית).
- צוואה בכתב יד.
- צוואה הדדית.
כתיבת צוואה או מסירתה בעל פה על ידי המצווה אמורה לקיים מספר רכיבי יסוד המשתנים בין סוגי הצוואות כאשר אי עמידה ברכיב יסוד מסוים עלולה להביא לפסילתה ולאי קיומה. מכאן נודעת החשיבות הרבה לעריכת צוואה בידי גורם מיומן השולט בשפת המצווה על בוריה ובקיא בניואנסים הדקים העלולים לפרש את הצוואה שלא בהתאם לרצון המצווה.
במקרה של צוואה שאינה בהירה דיה, לאחר פטירת המצווה שוב לא ניתן יהיה לפנות אליו ולדרוש ממנו הבהרות להוראות שבצוואתו ואשר על כן פרשנותה תעשה על ידי ביהמ"ש בדרך של בחינת לשונה וניסוחה, מלאכה לא קלה הגורמת לא אחת לסכסוכים מיותרים בין יורשים, עלולה להוביל לקיום שונה מרצון המצווה ובמקרים חמורים יותר אף לפסילת הצוואה.
לצוואה אין כל תוקף משפטי בחייו של אדם והיא מקבלת תוקף משפטי רק לאחר פטירתו ולאחר שניתן לה צו קיום על ידי הרשם לענייני ירושה, או במקרים של התנגדות, על ידי בימ"ש.
לעולם תקוים רק צוואתו הכשרה האחרונה של אדם ואשר על כן אדם רשאי לשוב ולערוך צוואה נוספת בכל עת דבר שיוביל לביטולה של צוואתו הקודמת.
מה הן הדרכים לעריכת וכתיבת צוואה?
על מנת שצוואה תכובד ותקוים, עליה לעמוד כאמור בכמה תנאים (רכיבי יסוד):
- צוואה בעל פה (ס'-23 לחוק הירושה): הרואה עצמו נוטה למות (שכיב מרע) , רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים הדוברים את שפתו את הוראת צוואתו. על העדים לרשום את דברי המצווה (זכרון דברים), בציון היום והנסיבות לעשיית הצוואה לצרף חתימתם ולהפקיד את המסמך שנערך על ידם ללא כל דיחוי אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל-פה בטלה כעבור חודש ימים לאחר שחלפו הנסיבות שהצדיקו עשייתה והמצווה עודנו בחיים.
- עריכת / כתיבת צוואה בכתב יד (ס'-19 לחוק הירושה): על צוואה בכתב יד להיכתב כולה ביד המצווה, עליה לשאת תאריך ולהיחתם על ידו. אין להדפיס צוואה בכתב יד. על הצוואה להיכתב בלשון ציווי ויש להימנע מלשון בקשה או משאלה. מפאת הקושי בניסוח צוואה בכתב יד, כזה המבטא נאמנה את רצונו של המצווה ואשר אינו ניתן לפרשנות אשר תוביל לסיכול רצונו, ומאחר וקיימות הוראות אשר לא ניתן לקיימן, מומלץ מאד להיעזר בשירותי עו"ד מוסמך לעריכת צוואות, בעל ניסיון, הבקיא ברזי השפה ובניואנסים אשר עלולים, ואשר יש בהם כדי להביא לפרשנות שונה מרצונו של המצווה.
- עריכת / כתיבת צוואה בעדים (ס'-20 לחוק הירושה): על צוואה בעדים להיערך בכתב, בין בדפוס ובין בכתב יד, יצוין תאריך הצוואה והיא תיחתם ביד המצווה. על צוואה בכתב יד להחתם בפני שני עדים כשרים לאחר שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.
- עריכת / כתיבת צוואה בפני רשות או צוואה נוטריונית (ס' 22א' לחוק הירושה): צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה או בכתב בפני שופט ולעניין זה דין נוטריון כדין שופט. דברי הצוואה ייקראו בפני המצווה והוא יצהיר שזו צוואתו והשופט או הנוטריון יאשר בחתימתו על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור. צוואה בפני רשות תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה ביום ובמקום הנקובים בה כיום העשיה ומקומה. אישור הנוטריון מהווה ראיה לכאורה שהמצווה עשה את הצוואה וכי היא נעשתה ביום ובמקום הנקובים בה ואין צורך בשני עדים לה.
- עריכת / כתיבת צוואה הדדית (ס' 8א' לחוק הירושה): בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד. בחוק נקבעה דרך יחודית לביטולה של צוואה הדדית מפאת רכיב ההסתמכות שבה. אין תוקף להוראה בצוואה הדדית השוללת את זכותו של אחד מבני הזוג לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג. צוואה הדדית הינה פרי של החלטה משותפת של בני הזוג אשר קובעים את הסדרי הצוואה ההדדית כתלויים אלו באלו.
המלצתי היא לערוך צוואה באמצעות עורך דין שהוא נוטריון, דבר שיעניק לה תוקף חזק יותר ויקטין מאד את האפשרות לתקוף אותה ולערער על חוקיותה.